Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2020 03:58 - Въстанията на русофилските кучки в България (7)
Автор: survakar007 Категория: История   
Прочетен: 2378 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След Съединението Русия всячески се опитва да създаде подходящ повод за да окупира и завладее България. Единствената причина поради която руското правителство се въздържа от пряка военна интервенция е била позицията на Западна Европа, която не желае Руската империя да си присвои българските територии, целта на която е била руско-турската война 1877-78 г.

За да представи руската окупация като "желание на народа" Русия плаща тлъсти суми на русофилските глутници в България за да разпространяват про-руска пропаганда, да организират убийства на неудобни български политици, да саботират българското правителство и да организират въоръжени въстания в страната. (по извадки от "Авантюры ръсского царизма в Болгарии", сборник документи издаден в Москва през 1935 г.)
   
 Телеграма на дипломатическия агент в София до министъра на външните работи Гирс
    5 януари 1886 г./25 декември 1885 г.
    Тъй като имат намерение да издават русофилски вестник, чиято цел би била да разяснява доколко сегашното антируско направление в България противоречи на народните интереси и колко пагубно ще се отрази на нейното бъдеще, при това, доколкото е възможно, без да се прибягва до нападки срещу правителството и другите партии, Драган Цанков, Балабанов и Бурмов предполагат, че е необходимо пътуване на последния в Русия за събиране на пожертвования за издаване на такъв вестник и за борба с други средства срещу тукашното антируско направление. Но предвид все повече и повече откриващите се благоприятни условия за такава пропаганда, би вило желателно подобен вестник да се основе колкото е възможно по-бързо и Цанков моли секретно да му се предостави еднократна правителствена субсидия от шест хиляди франка, така че без да изчаква събраните от Бурмов пари, да може да започне издаването на вестника от 1 януари*1.
    [*1 На оригинала има забележка от ръката на Александър III: „На него вече са му дадени 12 (ХХ) франка.“]

Телеграма от министъра на външните работи до дипломатическия агент в София Богданов
    7 януари 1886 г. (26 декември 1885 г.
    Получих телеграмата от (5 януари) 24 (декември)*1.
    [*1 Вж. №5.]
    Строго секретно. Имайки предвид притесненото лично положение на Драган Цанков и     предложението му да издава Вестник, на господаря император му бе угодно да разреши да му се     предоставят от окупационните суми дванадесет хиляди франка.
    Гирс

    [*4 Има се предвид превратът от 18/6 септември 1885 г. — присъединяването на Източна Румелия към България.]
    Членовете на русофилската опозиция, които тайно желаят руската окупация на България и я считат за неизбежна, предполагат, че най-доброто средство да дискредитират княз Александър в очите на населението и да направят управлението му невъзможно в Румелия и дори в България, би бил протест от страна на Турция или друга европейска държава срещу свикването на румелийските депутати в софийското Народно събрание или някакъв друг акт, който би показал на населението, че обединението не е постигнато. Такъв акт би предизвикал общо въстание в областта, но предвид привързаността на войската към княза, друг практически резултат освен бъркотия при определянето на самите представиш ли на опозицията би било трудно да се очаква.

Русия организира и задейства заговора за свалянето на Батенберг, последвано с поставяне на времмено правителство от платени русофилски кучки което "притеснено" от враждебна агресия от страна на Сърбия и Турция да помоли Русия да окупира България. Т.е. за да се избегне протест от страна на западна Европа, които не желаят Русия да си присвои българските територии на Балканите окупация, то новото българско правителство "от името на народа" ще настоява Русия да окупира България за да я "спаси".

    8 август/27 юли 1886 г.
    Строго секретно
    Участниците в заговора за сваляне на Батенберг имат намерение да го извършат с помощта на 2-ри пехотен полк, който трябва да смени намиращия се тук и верен на княза 1-ви пехотен полк. Последният трябва да бъде насочен към Сливница под предлог за издигане на укрепления на сръбската граница. Заговорниците се стараят да убедят княза и правителството в необходимостта от укрепления чрез предоставянето на лъжливи сведения за усилена подготовка на сърбите за война. Докладът за необходимостта от вземане на такива мерки ще бъде представен на княза на 29 юли. Ако докладът бъде одобрен, пристигането на 2-ри полк може да се очаква на 1 август.
    Заговорниците смятат този момент за благоприятен предвид отсъствието от София на почти всички предани на княза висши офицери. Ако превратът успее, за предпазване от сърбите и турците ще бъде незабавно обявена мобилизация, за което ще са необходими пари и патрони, крайно недостатъчни. Надеждата В този случай е за помощ от Русия.
    Сахаров моли изложеното да се предаде на Обручев.
    Богданов

    Телеграма от дипломатическия агент в София до министъра на външните работи Гирс
    21/9 август 1886 г.
    Днес в три и половина часа сутринта войските и народът свалиха княза, който подписа абдикацията си. Князът и брат му са откарани в манастир. Кръвопролитие нямаше. Телеграми на чужденци не се пропускат.
    Богданов

Русофилските кучки (от временното правителство) според предварителния план настояват (от името на народа?) Русия да окупира България:
    21/9 август 1886 г.
    Временното правителство е съставено. Председател — митрополит Климент; членове: Драган Цанков, Бурмов, Христо Стоянов, Радославов, Величков и майор Никифоров, главнокомандващ — майор Груев.
    Временното правителство моли господаря император да приеме българския народ под своя защита и покровителство. То ходатайства специално за предпазване границите на Северна и Южна България срещу неприятелско нашествие.
    То моли за съвети и указания по въпроса за осъществяване на пълното съединяване на двете Българии.
    Касите са празни, затова правителството моли да му се окаже взаимообразно парична помощ; засега може да му се предостави в разположение окупационен фонд от над един милион франка.
    Крайно желателно е да се избягва мобилизация, тъй като тя несъмнено ще предизвика вътрешни усложнения.
    Отначало превратът бе посрещнат от народа и войските радостно. Но поради забавяне в образуването на временното правителство се появи брожение. Обявено е военно положение. През нощта князът ще бъде отпратен зад граница. Позволих си да им предоставя 55 000 франка, необходими им за отпътуването на княза, и други, свързани с това разходи.
    Това положение ще бъде спасено от една силна и незабавна подкрепа от императорското правителство.
    Communigue copies Constantinopole es Philippople.*1
    [*1 Изпращам копия в Константинопол и Филипопол.]
    Богданов

    Водачите на преврата лъжат българската войска, че Русия няма да окупира България за да ги накарат да участват в преврата:
   
    12 септември/31 август 1886 г.
    Моите телеграфически донесения до ваше превъзходителство чрез азиатския департамент се спряха на това, че войските, предназначени за осъществяване на преврата, се отказаха да участват в него поради опасения от руска окупация. След известно размишление водачите на преврата се решиха да излъжат колебаещите се в този смисъл, че са се подсигурили с обещание от Русия да не окупира България, благодарение на което склониха войската на своя страна.
    Превратът се осъществи през нощта на (20) 8 срещу (21) 9 август — съвършено неочаквано за мен, тъй като след (17) 4 август*3 нямах случай да се видя с водачите на преврата и предполагах, че работата е разстроена.


Спасителят на България, Стефан Стамболов:

    Новото българско правителство (регентството на Стамболов) започна разправа с участниците в неуспешния заговор. Почвата в България окончателно се изплъзваше изпод краката на Русия. Тогава руското правителство изпрати в България в качеството на свой комисар генерал Каулбарс. След неуспешния опит да получи непосредствено от регентството съгласие за отсрочване на изборите за Народно събрание и за освобождаване на арестуваните по делото за преврата, Каулбарс предприе агитационно пътуване из страната и разгърна кампания сред гражданското население и във войската за проваляне на изборите. Едновременно в Търново, Шумен, Русчук и Сливен се подготвяше въстание.

    Водачите на опозицията (цанковисткият „триумвират“) изпратиха до Каулбарс заявление с молба за окупация, която се замисляше под формата на изпращане на руска бригада във Варна и подмяна на българския офицерски състав с руски. Главното препятствие за осъществяването на този план беше позицията, заемана от западноевропейските държави по българския въпрос. След като не постигна нищо, Каулбарс напусна България. От България беше отзован също и целият руски консулски състав (ноември 1886 г.). Подготвяйки въстание в страната, за маскировка на своите действия по същото време руското правителство свика в Константинопол конференция на представители на българското правителство и българската опозиция за преговори по въпроса за организиране на властта.

За да се противопостави на опитите на Стамболов да предотврати поредната руска окупация на България руските агенти по указания на генерал Каулбарс се оповават на русофислите кучки от провинцията, джафкането на които Русия се опитва да представи като изразители "желанието на българския народ" да бъде окупиран.

  Извадка*1 от донесението на изпълняващия длъжността дипломатически агент в София до военния комисар на правителството в София Каулбарс
    [*1 Извадката е направена от съставителя.]

    12 октомври/30 септември 1886 г.
    В неделя сутринта — 28 септември (10 октомври), съвсем преди началото на насрочените от българското правителство избори, тълпа русофили, приблизително около 600 души, се приближиха към агентството…*2
    [*2 Вж. писмото на Карцов от 11 октомври/29 септември.]
    При настояването на русофилите да видят руския консул и да чуят мнението му за изборите аз излязох на балкона и, приветстван от възторжени викове: „Да живее руският цар, да живее Русия!“, произнесох пред тълпата долуспоменатата реч на български език: „Руският цар обича България и желае нейното благо. Чрез генерал Каулбарс негово Величество изиска всички арестувани (русофилски превратаджии) да бъдат освободени и да бъдат отложени изборите. Императорското правителство ще счита настоящите избори за недействителни.“
    Тълпата се разотиде с гръмки викове „Ура“…
    След половин час от мястото на изборите дойде вест, че бият участниците в импровизирания от руското консулство митинг и веднага след това във вестибюла на агентството нахлу тълпа бити русофили. От главите на всички течеше кръв, а на един окото му бе извадено и висеше над бузата. Ранените започнаха да ми разказват, че когато пристигнали на мястото на изборите и видели, че бюрото е съставено в тяхно отсъствие, те започнали високо да протестират срещу незаконността на бюрото, като заплашили да го разтурят със сила и настоявали за нов избор на негови членове. Отговорили им с псувни и заплахи, от думи минали към бой…*1
    [*1 На оригинала има забележка от ръката на Александър III „Мерзост“.]
    Битите русофили — около 250 души, се разположиха на двора и в градината. Заповядах да им занесат хляб, сирене и 100 оки гроздово вино (по половин бутилка на човек). Вратите на агентството бяха незабавно заключени и на тях бяха поставени за надзираване 10 невъоръжени черногорци, които бяха предварително извикани за всеки случай преди изборния ден.
    На следващия ден не пропуснах да протестирам срещу случилото се с представената тук нота.*2
    [*2 Споменатата в текста нота отсъства от делото.]
    Приемете и пр.
    Неклюдов

ПП: От последното донесение на руския дипломат се вижда как българите са се отнесли с русофилските кучки през 1886 г. и очевидно боят се е оказал недостатъчен защото таз порода продължава да се въди и вреди. За да се изкорени русофилската кучка от територията на България само бой не е достатъчен, необходима е повсемесната им кастрация.

Събарянето паметниците на руско-съветските окупатори на българска територия може да предшества кастрацията на русофилските кучки защото след този належащ акт на национална справедливост, самата Русия ще ги скопи тез продажни мизерабли поне финансово, а това ще е им бъде краят - Русофилска кучка без инжекциите с рубли няма да просъществува.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: survakar007
Категория: Рецепти
Прочетен: 310392
Постинги: 310
Коментари: 955
Гласове: 308
Архив