Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2015 16:39 - Българската Армия освободи Сърбия - втора фаза на войната 1945 г.
Автор: survakar007 Категория: Политика   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.05.2015 23:41


(мод. предупреждение нецензурно съдържание - 14 май 2015. Моля спазвайте правилата за публикуване на материали и мнения в блог.бг.)

През ноември 1944г. за участие в по-нататъшните бойни действия срещу Германия правителството сформира 100-хилядната елитна Първа българска армия по командването на генерал-лейтенант Владимир Стойчев, която се състои от 8 пехотни дивизии, бронирани части, артилерийски полкове, една моторизирана дружина и други поделения и която взема участие в бойните действия срещу Германия, осъществени в няколко военни операции: Сремска операция през януари 1945 г. на югославска територия, Дравска операция от 12-25 март 1945г. на югославска и унгарска територия, Мурска операция -29 март-14 април 1945г. на унгарска територия и Чаковедска операция от 14 април до 4 май 1945 г. на унгарска и австрийска територия. На 7 май 1945 г. когато българската армия е в с. Фьолкермаркт, Австрия командващият Първа българска армия ген.-лейтенант Владимир Стойчев се среща с командващия Трета английска армия настъпила от Италия, дислоцирана в гр. Клагенфурт. С постановление на МС на България Първа българска армия е поздравена за победите си в Югославия, Унгария и Австрия, както и по решение на съветския Върховен главнокомандващ Йосиф Сталин в чест на Първа българска армия са дадени топовни салюти на парада на съветската армия в Москва. Престоявайки в източна Австрия до юни 1945 г., Първа БА се завръща в Родината същия месец, в чест на което е организиран военен парад в София.

В резултат на военните операции на Българската Армия през 1944г. и 1945 г. България дава хиляди жертви за да освободи от немска окупация днешните Сърбия, Македония, Косово, като води военни действия срещу германската армия в Гърция, Унгария и Австрия.

В Сърбия няма паметник на освободителката България, русофилските псета у нас дори не искат и да знаят за жертвите които България даде в тази война и набучиха стотици монументи на окупационната руска армия, която най-коварно нахлу в и опустоши Отечеството. Ето на кратко какво получи България от руските плячкаджии в края на 2СВ:

Извадки от публикация на чуждестранния кореспондент Чарлз Ланиус: Аз видях как Червената Армия нахлу в София на 16 септември 1944 г. в 4:10 следобяд... от провинцията започнаха да пристигат съобщения за изнасилвания и мародерства. След седмица руснаците окупираха страната и започнаха да ограбват селяните - свине, коне, крави, след няколко трагични инцидента селяните бързо научиха, че да оставят руснаците да крадат свободни е няй-доброто за тях. Стана ясно, че руснаците ще установят в България тоталитарен режим... поставиха комунистите на власт.. и започна терора в България.

image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: survakar007
Категория: Рецепти
Прочетен: 311425
Постинги: 310
Коментари: 955
Гласове: 308
Архив