Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2020 17:54 - Въстанията на русофилските кучки в българия (3)
Автор: survakar007 Категория: История   
Прочетен: 1336 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съединението, печалено събитие за русофилите (по цитати от "Авантюры ръсского царизма в Болгарии", сборник документи издаден в Москва през 1935 г. )
На 6.IX.1885 г. Филипопол се обедини със София. Английският посланик в Константинопол Уилям Уайт оказа на българското правителство сериозна подкрепа. Турция мълчаливо прие факта на отделянето. Англия призна съединението на България с Източна Румелия, на което Русия се противопостави и отговори с отзоваване на всички свои офицери от България, като по този начин обезглави българската армия непосредствено преди очаквания военен конфликт на Балканите.

Русофилската кучка е високо ценена от Русия
Русия настоя въпросът да се реши на конференция на посланиците в Константинопол, където разчиташе да анулира акта на Съединението. Конференциятас се откри през първите дни на ноември, но както и преди Русия не намираше деен съюзник в българските работи. Налагаше се да разчита само на собствените си сили и да използва всичко, което все още бе възможно, от българската русофилска общественост. Колкото и незначителна да беше отново „откритата“ и завербувана от Русия българска „общественост“, в условията на момента на царизма му се налагаше да я цени много.

Руската балканска мастия Сърбия се озъби
Опитът на Русия да подтикне Турция към активни действия срещу обединителната политика на България не се увенча с успех. Погрешно излезе и разчитането на панелинистичните настроения на гръцката буржоазия, която се стремеше да получи от Турция териториални компенсации в своя полза. Русия насочи усилията си към Сърбия като и обеща териториално разширение за сметка на обединена България. Сръбско-българската война, която възникна във връзка с тези претенциите за териториални компенсации завърши с победа за българите. Русия ставаше раздразнителна.

Русофилската кучка е услужлив славянофил
„Според мен — писа по това време не без раздразнение Александър III до началника на генералния щаб Обручев — ние трябва да имаме една главна цел — да овладеем Константинопол, за да се утвърдим веднъж завинаги в проливите и да знаем, че те винаги ще бъдат в наши ръце. Това е в интересите на Русия и трябва да стане наш стремеж; всичко останало, което се случва на Балканския полуостров, е второстепенно за нас. Стига сме се правили на симпатични в ущърб на интересите на Русия. Сега славяните са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях.“

Русофилската кучка Радко Димитриев в акция
Руският военен агент в България Сахаров с помощта на подкупените от азиатския департамент цанковисти — началника на Военната школа в София майор Груев, заместника на военния министър Бендеров, капитан Радко Димитриев и други, подготвяше детронирането, като донасяше за всичките си мероприятия на началника на генералния щаб Обручев (№11). През нощта на 9.VIII въоръжените заговорници проникнаха в двореца и принудиха княза да се отрече от престола.

Русофилска кучка в рубла се кълне
Към края на 1885 г. царското правителство успя окончателно да привлече цанковистите към себе си: „на първо време“ предложиха на Цанков „10-12 хил. франка във вид на персонална помощ“ (№4). След Цанков към чувала с парите се повлякоха Бурмов и Балабанов. От името на този „троен съюз“ до руския дипломатически агент в България бе подадено изложение с „клетвени обещания“ да действат „съгласно плановете на императорското правителство“. След това Министерството на външните работи започна да им отпуска по 40 хил. рубли на година. От своя страна триумвирите се задължиха да провеждат русофилска агитация в България и за всичко да се отчитат пред руското дипломатическо ведомство.

Русофилските кучки настояват Русия да завладее България
    Извадка от частно писмо на бившия градски глава в Бургас Димитри Бракалов до руския консул в Адрианопол Лишин  [Извадката е направена в Министерството на външните работи. На документа има забележка от Александър III: „Тъжно, печално.“]
    Страната ни преживява много тежки периоди под управлението на регентството, което продължава политиката на Батенберг. Всички усилия да се избавим от тези авантюристи и негодници досега оставаха напразни; всеки опит на опозицията да свали правителството ѝ струваше много скъпо. А в това време в пълния смисъл на думата в Румелия цари инквизиция — гонения, потискане, изтезания, убийства. Стамболов и Кͦ постигнаха пълна анархия в страната. Армията е окончателно деморализирана, офицерството е в упадък, хазната е празна, народът е в крайна нищета, в търговията има общ застой; скоро ще се появи страшен глад. Такова е положението на страната, която преди година и половина беше в цветущо състояние.
    В настоящия момент в Адрианопол са се събрали почти всички румелийски дейци — бившите директори Хаканов, Маджаров и Бобчев, председателят на постоянния комитет Гешев освен това много офицери и други чиновници.
    Надежда за възстановяване на нашето влияние или за сваляне на настоящото правителство ние нямаме. Местните размирици, организирани от емигранти офицери в Шумен, Русчук, Бургас и т.н., не могат да имат успех, тъй като населението не взема никакво участие в тях. Вероятно скоро ще дойде краят на неговото огромно търпение.
    Във всеки случай по наше дълбоко убеждение единственият път за спасението на нашата нещастна страна е руската окупация, но не временна, не само за свалянето на настоящите коркорбашии, а продължителна — най-малкото седемгодишна, тъй като на руснаците ще се наложи да превъзпитават цяло поколение. Ние добре знаем, че руското правителство няма предвид окупация, нещо повече — сега то я счита за невъзможна; но няма да мине много време и силата на нещата ще доведе Русия до необходимостта да предприеме завладяване на страната. В това отношение тя ще срещне пълното съчувствие на народа. Нито нови управници, нито нов княз, нито промяна в Конституцията ще изведат страната от настоящата криза. Само в окупацията виждаме спасение и руското правителство я отлага напразно. До мен достигнаха слухове за ново подготвяно от Русия въстание в Ески Заара... [поредното въстание на русофилските кучки у нас].

ПП: Русофилската кучки не успяха да предотвратят Съединението, но докато съществува Руската империя тези предатели никога няма да престанат да саботират националните интереси на страната ни и поради това поголовна кастрация на тази продажна порода няма алтернатива за суверенна България!



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: survakar007
Категория: Рецепти
Прочетен: 311537
Постинги: 310
Коментари: 955
Гласове: 308
Архив